Mleko kobiece – skład, właściwości i inne informacje o leku mamy

Specjaliści zgodnie twierdzą, że mleko matki jest najlepszym i najbardziej wartościowym pokarmem dla niemowląt. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by karmić dzieci wyłącznie piersią przynajmniej przez pierwszych 6 miesięcy ich życia. Co zawiera mleko matki i dlaczego jego podawanie jest tak ważne? Przeczytajcie.

Idealnie skomponowany skład

Do głównych składników mleka mamy należą:

  • Woda;
  • Białka;
  • Tłuszcze w tym jedno- i wielonasycone kwasy tłuszczowe;
  • Węglowodany;
  • Witaminy;
  • Minerały;
  • Enzymy;
  • oraz liczne przeciwciała i składniki przeciwinfekcyjne.

Zobacz też: https://humana-baby.pl/blog/sklad-mleka-kobiecego/

Ponadto znajdują się w nim:

  • nukleotydy odpowiadające za budowanie układu odpornościowego;
  • Immunoglobulina sekrecyjna mająca działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne;
  • Hormony;
  • Żywe komórki krwi odpowiadające za tworzenie odporności młodego organizmu

Produkowane przez kobietę mleko dzieli się na:

  • Siarę, czyli pierwszy, pojawiający się zaraz po porodzie pokarm, bogaty w immunoglobuliny i leukocyty. Posiada bardzo bogate wartości odżywcze, jest gęste i zazwyczaj posiada intensywny, żółty kolor. Zazwyczaj jest wytwarzane przez 4-6 dni po porodzie.
  • Mleko przejściowe, charakteryzujące się mniejszą ilością białka, natomiast większą laktozy i tłuszczu.
  • Mleko dojrzałe, które zaczyna być produkowane ok. 2 tygodni po porodzie, a jego skład zmienia się z czasem, wraz z potrzebami dziecka.

Należy więc zauważyć, że kobiety pokarm jest nie tylko odpowiednio zbilansowany, ale również posiada wiele składników chroniących niemowlę przed infekcjami i chorobami.

Co więcej, skład mleka matki jest bardzo podobny u wszystkich kobiet, bez względu na to, jaką dietę stosują.

Mleko mamy zawsze jest pełnowartościowe

Mimo że na temat karmienia piersią narosło wiele mitów, pokarm wytwarzany przez kobietę zawsze jest dokładnie taki, jakiego potrzebuje jej dziecko. Może różnić się pod względem zawartości tłuszczu, z zależności od częstotliwości karmień (im częściej dziecko je, tym mniej tłusty jest pokarm). Zawsze jednak zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Co więcej, mleko zmienia swój skład wraz z rozwojem dziecka. Jet ono skomponowane tak, że nie można się nim przejeść, dlatego zaleca się karmienie niemowląt „na żądanie”.

Zaspokaja jednocześnie głód oraz pragnienie, dlatego niemowlętom karmionym wyłącznie piersią nie trzeba dodatkowo podawać wody.

Mleko mamy jest lekkostrawne i nie powoduje alergii

Wbrew popularnym jakiś czas temu opiniom, mówiącym że skład mleka jest uzależniony od przyjmowanych przez kobietę produktów, dziś wiemy, że dieta nie ma na nie żadnego wpływu, produkowane jest z krwi, nie z treści żołądka. Nie ma więc potrzeby, by w czasie laktacji profilaktycznie stosować dietę eliminacyjną. Warto natomiast zadbać o to, by regularnie przyjmować różnorodne, zbilansowane posiłki oraz nawadniać organizm. W czasie produkcji mleka zapotrzebowanie na płyny zwiększa się o ok. 500-600 ml na dobę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj