Krajalnica do jajek, jak sama nazwa wskazuje, jest ręcznym narzędziem służącym do krojenia ugotowanych jajek. Sprawdza się też w przypadku warzyw, ziemniaków czy miękkich owoców. Pozwala na ich pokrojenie w cienkie i równe plasterki. Warto mieć taki gadżet w swojej kuchni, bo nie zajmuje wiele miejsca, a przy okazji jest bardzo funkcjonalny.
Krajalnica do jajek – krótka historia
Krajalnica do jajek to przyrząd wynaleziony na początku XX wieku przez Niemca Willy’ego Abla. To właśnie on jako pierwszy wpadł na pomysł, jak można szybko i łatwo pokroić jaja na równe, zwarte plastry. Pierwsze krajalnice do jajek produkowano w Berlinie. Co ciekawe, ten sam wynalazca stoi też za krajalnicą do chleba. Dzisiaj krajalnice do jajek kupić można bez problemu w każdym miejscu na świecie. Dostępne są również w sklepach internetowych np. https://hms-shop.pl/pl/p/Fiskars-1016126-Krajalnica-do-jajek-z-pojemnikiem/3641.
Jaką krajalnicę do jajek warto kupić?
W każdej kuchni powinna się znaleźć przynajmniej najprostsza krajalnica do jajek. Warto stawiać na akcesoria kuchenne, które są proste w obsłudze. Wtedy będą rzeczywiście często wykorzystywane. Niezmiennie od lat największą popularnością na rynku cieszą się ręczne krajalnice do jajek. Są poręczne i nie zajmują zbyt wiele miejsca w kuchni. Nie sprawiają problemów w zakresie utrzymania w czystości i nie wymagają podłączenia do sieci elektrycznej. W warunkach domowych sprawdzają się wręcz doskonale.
Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że krajalnice do jajek nadają się wbrew nazwie także do krojenia innego rodzaju produktów spożywczych. Radzą sobie dobrze także z niektórymi owocami i warzywami. Muszą być to jednak składniki o miękkiej konsystencji np. ugotowane ziemniaki, truskawki czy banany. Krajalnice do jajek nieźle sobie radzą także z białymi serami – mozzarellą czy fetą. Cały proces krojenia zajmuje dosłownie sekundę. Warto też wspomnieć o tym, że większość krajalnic do jajek można myć w zmywarce.