Trudno znaleźć osobę, która nie lubi czekolady. No cóż… nie bez kozery jest ona nazywana królową słodyczy. Można ją przygotować na wiele sposobów i jedno będzie pewne – w każdym wydaniu wypadnie przepysznie!
Historia czekolady w skrócie
Czekolada może pochwalić się bardzo długą historią. Jej korzeni trzeba szukać w Ameryce Łacińskiej, cofając się aż 4 tysiące lat wstecz. To właśnie wtedy starożytna cywilizacja Olmeków odkryła niepowtarzalny smak ziaren kakaowca. Następnie czekoladowy napój wraz z upływem kolejnych stuleci rozpowszechnił się w innych zakątkach Mezoameryki – raczyli się nimi Majowe, a następnie Aztekowie. Do Europy trafił natomiast dopiero w XVI wieku.
Jak wyglądał tradycyjny czekoladowy napar? Nie był on czymś zwykłym tylko napojem bogów, a w jego skład wchodziły: roztarte ziarna kakaowca, miód oraz pikantna papryczka chili. Dodatkowo czekoladowy przysmak przelewano z naczynia do naczynia, aby uzyskać obfitą piankę.
Przepyszne przepisy z czekoladą w roli głównej
Jeśli czytając niniejszy artykuł, zgłodnieliście, to w ogóle Wam się nie dziwimy. My również! W związku z tym przygotowaliśmy cztery wyjątkowe przepisy, które zawładną Waszymi kubkami smakowymi! Oto one:
- https://uwielbiam.pl/przepis/tarta-czekoladowo-pomaranczowa – niezwykle aromatyczna tarta czekoladowo-pomarańczowa (możliwe użycie innych owoców!),
- https://uwielbiam.pl/przepis/czekoladowy-zawijas-drozdzowy-z-pistacjami – czekoladowy zawijas drożdżowy z pistacjami będący idealnym akompaniamentem do kawy, herbaty lub kakao,
- https://uwielbiam.pl/przepis/pieczone-paczki-z-nadzieniem-czekoladowym – lekkie, pieczone pączki z nadzieniem czekoladowym,
- https://uwielbiam.pl/przepis/imbirowa-goraca-czekolada – intensywnie rozgrzewająca czekolada imbirowa.
Pamiętajcie, że jedząc czekoladę, dostarczacie swojemu organizmowi aż 600 substancji pozytywnie wpływających na Wasze zdrowie (m.in. magnez, żelazo czy niacyna). A więc… smacznego!