Czekolada – królowa słodyczy w niejednym wydaniu

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi czekolady. No cóż… nie bez kozery jest ona nazywana królową słodyczy. Można ją przygotować na wiele sposobów i jedno będzie pewne – w każdym wydaniu wypadnie przepysznie!

Historia czekolady w skrócie

Czekolada może pochwalić się bardzo długą historią. Jej korzeni trzeba szukać w Ameryce Łacińskiej, cofając się aż 4 tysiące lat wstecz. To właśnie wtedy starożytna cywilizacja Olmeków odkryła niepowtarzalny smak ziaren kakaowca. Następnie czekoladowy napój wraz z upływem kolejnych stuleci rozpowszechnił się w innych zakątkach Mezoameryki – raczyli się nimi Majowe, a następnie Aztekowie. Do Europy trafił natomiast dopiero w XVI wieku.

Jak wyglądał tradycyjny czekoladowy napar? Nie był on czymś zwykłym tylko napojem bogów, a w jego skład wchodziły: roztarte ziarna kakaowca, miód oraz pikantna papryczka chili. Dodatkowo czekoladowy przysmak przelewano z naczynia do naczynia, aby uzyskać obfitą piankę.

Przepyszne przepisy z czekoladą w roli głównej

Jeśli czytając niniejszy artykuł, zgłodnieliście, to w ogóle Wam się nie dziwimy. My również! W związku z tym przygotowaliśmy cztery wyjątkowe przepisy, które zawładną Waszymi kubkami smakowymi! Oto one:

Pamiętajcie, że jedząc czekoladę, dostarczacie swojemu organizmowi aż 600 substancji pozytywnie wpływających na Wasze zdrowie (m.in. magnez, żelazo czy niacyna). A więc… smacznego!

Czekolada – królowa słodyczy w niejednym wydaniu
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here