Biszkopt – pierwszy stopień cukierniczego wtajemniczenia

Własnoręcznie upieczony biszkopt nie ma sobie równych, jednak jego przygotowanie wymaga nieco wprawy. Jest podstawą wielu tortów, dlatego warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach i najczęściej popełnianych błędach. Poznaj sekret idealnego biszkoptu!

O czym należy pamiętać przygotowując biszkopt?

Do przygotowania biszkoptu potrzebne będzie tylko kilka składników, czyli mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, cukier i woda. Nie ma konieczności dodawania proszku do pieczenia – dzięki prawidłowemu ubiciu białek i delikatnemu mieszaniu, biszkopt urośnie, tak jak powinien. O czym należy pamiętać, piekąc ciasto? Przede wszystkim obydwie mąki muszą być przesiane przez sitko w celu napowietrzenia – wówczas będzie delikatne i lekkie. Białka muszą być bardzo dokładnie oddzielone od żółtek, ponieważ nawet śladowa ilość żółtka, która przedostanie się do miski z białkami, może popsuć cały efekt. Ponadto, ubijanie białek wymaga nieco wyczucia, ponieważ łatwo je przebić. Kiedy piana będzie gotowa? Najłatwiej to sprawdzić odwracając miskę do góry dnem – jeśli nie wypływa, ubijanie można uznać za skończone! Ważna jest temperatura pieczenia. Biszkopt powinien się piec w 160-170 stopniach C przez około 35-40 minut, do suchego patyczka. Co jeszcze warto wiedzieć? Gorące ciasto w formie należy upuścić na podłogę z wysokości około 30 cm i wystudzić w temperaturze pokojowej.

Najczęstsze błędy

Szczególnie początkujący kucharze mogą popełniać kilka błędów, przez które biszkopt opada i nie jest odpowiednio puszysty. Przede wszystkim wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową, ponieważ zbyt duża różnica temperatur może spowodować powstanie zakalca. Kolejnym błędem jest mieszanie ciasta mikserem. Jest to oczywiście szybsza i dokładniejsza metoda, jednak może spowodować opadanie biszkoptu. Lepiej wykorzystać rózgę lub łyżkę. Jedynie białka ubijamy za pomocą miksera – wówczas ciasto nabiera puszystości. Na co jeszcze zwrócić szczególną uwagę? Sprawdź praktyczne porady na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/.

Biszkopt – pierwszy stopień cukierniczego wtajemniczenia
5 (100%) 1 vote

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here